Icon

ФИЗИОТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ

Отделението по физиотерапия и рехабилитация на МБАЛ “Люлин“ е структурирано като болнично отделение с възможност за хоспитализация на пациенти подлежащи на физиотерапевтично лечение и се занимава с:

  • Лечението на пациентите в ранните стадии на заболяването с физиотерапевтични средства цели да въздейства лечебно за предотвратяване прогресиране на патологичният процес и на усложненията му.
  • В хроничният стадий да осигури поддържащо лечение чрез разгръщане на широкия спектър на естествени и преформирани физикални фактори в многоетапно приложение/амбулаторен, клиничен, домашен. Да постигне максимална функционална годност на болният и да предотврати инвалидизирането му.
  • В рековалесцентният стадий да подпомогне и ускори оздравителните и възстановителни процеси до възможно максимално ниво чрез стимулиране на имунните и защитни сили на организма.

Дейността на отделението е пряко свързана с другите отделения в болницата и голям процент от болните лекувани в тях, за пълното си възстановяване имат нужда и от лечението в ОФТР. Приемат се и се лекуват и пациенти директно потърсили помощта на лекарите – физиотерапевти и насочени за такова лечение и от други лечебни заведения.

Заболявания, които се лекуват:

  • Ортопедични заболявания/вродени, тендинити, аваскалурни некрози, травмени увреди на опорнодвигателният апарат.
  • Неврологични заболявания/заболявания на централна нервна система, на черепномозъчните нерви, на периферната нервна система, системни дистрофични заболявания на нервната система и мускулният апарат, функционални заболявания на нервната система.
  • Артроревматични заболявания/ревматоиден артрит, свързани с HLA- В27 спондилоартропатии, остеоартрози/.

  • Акушерогинекологични заболявания/възпалителни заболявания на външни и вътрешни полови органи/.

  • Ендокринно обменни заболявания/захарен диабет и неговите усложнения, затлъстяване/.
  • Заболявания на ушите, носа и гърлото/остри и хронични, както и алергични ринити, тонзилити и отити/.
  • Заболявания на вътрешните органи/дихателна, сърдечносъдова, храносмилателна, отделителна системи/.

Съвременна високотехнологична апаратура и модерни методи на лечение

Отделението по физиотерапия и рехабилитация, разполага с всички съвременни апарати за физиотерапевтично повлияване: лазер, високочестотни токове, средно и нискочестотни токове, ултразвук, кварц, солукс и вакуум масажен апарат с електротерапия с помощта на които се извършват терапевтични медицински или козметични процедури.

Физиотерапевтичната апаратура с микропроцесорен контрол позволява прилагането на индивидуални съчетания на електротерапия в повече от 600 варианта – до леглото на болния и изнесено в салоните за рехабилитация, според състоянието на пациента.

Успоредно с традиционните масаж, парафинолечение, механотерапия и кинезитерапия, индивидуална и групова лечебна физкултура, лекарите – специалисти и кинезитерапевти практикуват методите на рефлексотерапия, лазерпунктура, иглотерапия, специализиран рефлекторен масаж, масаж с вендузи, масаж с топли речни камъни, масаж с мед, китайски масаж с лъжички, ароматерапия, електроакупунктура и други.

В болницата се лекуват болести на гръбнака чрез прилагане на мануална терапия, акупунктура и лазертерапия при заболявания на периферната нервна система с вертеброгенна етиология – дископатия, дискова херния, неврити и радикулити.

В кабинетите се работи по методика за повлияване на болката , методика за възстановяване на периферни нерви, с методи на съвременната западно-европейска физикална медицина и традиционната китайска медицина.

Лекуват се спортните травми, травми на гръбнака, парези на лицев нерв, невралгии на нервус тригеминус, главоболие, мигрени и неврози, фибромиалгия.
В болницата успешно се лекуват и рехабилитират възпалителни и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, травми, неврологични заболявания. C помощта на електростимулация се възстановяват мускулни атрофии след счупвания на кости, изкълчване на стави или травми на периферната нервна система.

В отделението има разработена програма за възстановяване двигателна активност след оперативни намеси – ортопедични, гинекологични, хирургични – ранна рехабилитация от леглото на болния през отделението, амбулаторно и насоки за домашна индивидуална работа.

Лазерната терапия е ефикасен метод, чрез който се повлияват синузити, отити, възпалителни ставни и неврологични заболявания, както и трудно зарастващи хирургични рани или трофични варикозни язви.

Съчетанието на фототерапия, лазер и акупунктура води до добри резултати при кожни заболявания като псориазис, алопеция, витилиго и др.
В отделението успешно се третират следоперативни цикатрикси, (белези) и сраствания, както и състояния след липосукция и пластични хирургични и козметични намеси. Методите на природната медицина, използващи преформирани физикални фактори от живата природа, ароматерапия, масажи и движение,музикотерапия и правят отделението по физиотерапия на болница Люлин предпочитано място за лечение на болката чрез стремеж към здраве в хармония и равновесие с природата, хармония и равновесие между тяло и дух.

Апаратен лимфодренаж е модерен метод за масаж на крайниците и корема, с 12 камерни маншети с покачващо се налягане и градиент на налягането. Използва се при подути крайници от венозен и лимфен засткой, причинен от венозна и лимфна недостатъчност- при заболявания на опорно двигателен апарат, лимфни и венозни съдове или вторичетн лимфен застой, причинен от операции по повод карциноми с резекция на лимфни възли и отстрпаняване на, както и след химио и лъчетерапия. Лимфният дренаж облекчава отоците на оперираните стави след ортопедични операции , изпомпва отока на ставите и околната тъкан при възпалителни и дегенеративни заболявания- артрити, артрози. Не на последно място за профилактика при сезонно обостряне на венозна недостатъчност при разширени вени на подбедрениците. Апаратът разполага с микропроцесорен контрол, който следи изпълнението на различните програми – онкологични, ортопедични, хирургични, козметични, естетични- за отслабване. Общото въздействие върху организма е премахване на отоците от различно естество и дрениране на излишната течност, токсини, отпадъчни вещества, съдържащи се в лимфата, облекчаване на циркулацията на течности в крайниците и изхвърляне на токсините. Човек се чувства по-лек, по- млад и по-здрав. Апаратурата е последен клас смарт технология , с възможност за въздействие на два крака едновременно, ръка и крак, панталони – крака и корем и две ръце, с микропроцесорен контрол и обратна връзка за качеството на изпълнение на процедурата, и отговор от страна на пациенте и с променливи параметри, над 200 вградени програми за въздействие, съблюдаващи стриктно европейските и световни медицински стандарти, с възможност за изключнване на част от маншетите по време на терапия при наличие на кожни рани или ако е необходимо. Процедурата се изпълнява след преглед от лекар физиотерапевт и под негово наблюдение

МЕДИЦИНСКИ ЕКИП

д-р КРИСТИНА ПАВЛОВА
д-р КРИСТИНА ПАВЛОВАЗавеждащ отделение, лекар ФТР
Клиничен преподавател към Национална Спортна Академия. Гостуващ преподавател на Университета на град Колима, Мексико, Медицински факултет и Факултет Спортове и Възстановителни дейности.

ВМИ-СОФИЯ(1989); специалист по физиотерапия, рехабилитация и курортология (1995)
• Член на Дружеството по мануална медицина
• Член на Дружеството по акупунктура
• Член на Дружеството по естетична медицина
• Консултант по качеството на работа и изпълнение на медицинските стандарти по физикална медицина на специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс АД
• Клиничен преподавател към НСА
Удостоверения и лицензии
1. Мануална терапия и неврологични заболявания (1995)
2. Акупунктура и лазертерапия (1995)
3. Безопасно приложение на лазерите в медицината и биологията (1995)
Основни интереси в областта на комплексна рехабилитация (медицинска, психологическа и социална) след операция на рак на гърдата, автор на програма „Виктория“

д-р ВАСИЛЕНА ТОШЕВА
д-р ВАСИЛЕНА ТОШЕВАЛекар ФТР
МУ София(1994), специалист физикална и рехабилитационна медицина(2007)
Удостоверения и лицензии
1.Диагностични и терапевтични алтернативи на дисковата болест(2005)
2.Лазертерапия(2006)
3.Постизометрична релаксация(2009)
4.Електродиагностика и електростимулация(2009)
5.Медико-биолгични проблеми в спорта(2004)
Основни интереси и професионални постижения – лечение на заболявания на опорно – двигателният апарат , заболявания на периферна нервна система , пациенти с наднормено тегло.

СПЕЦИАЛИСТИ В ОТДЕЛЕНИЕТО

Иван Митов – Кинезитерапевт
Лиляна Гешева – Рехабилитатор
Магдалина Величкова – Кинезитерапевт
Бисера Калчева -Кинезитерапевт
Филип Йорданов – Масажист

Направи запитване за свободни часове за преглед!

От тук може да направите запитване за свободни часове за преглед 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата без да чакате да направите обаждане в работно време.