Icon

РЕВМАТОЛОГИЯ

Ревматологията е подспециалност на Вътрешните болести, която изучава възпалителните и дегенеративни заболявания на ставите, костите и меките околоставни тъкани, както и автоимунните заболявания на съединителната тъкан-т.н.колагенози. Като отделна медицинска специалност Ревматологията съществува от 1927 г., когато във Франция започват да се прилагат златните соли за лечение на Ревматоидният артрит.

Ние в МБАЛ Люлин ЕАД се гордеем, че при по-малко от сто практикуващи в България лекари – ревматолози съумяхме да организираме екип от специалисти и да открием отделение по ревматология, както и че сме една от малкото болници в България, която има договор с НЗОК и работи по клинични пътеки в Ревматологията

Според актуалната в момента международна класификация на болестите МКБ -10, в раздела Ревматология влизат 272 отделни заболявания. За да могат диагнозата и лечението на този огромен брой заболявания да бъдат по-точни и правилни, ревматолозите от цял свят в течение на десетилетия са разработили критерии за диагноза и схеми за лечение, които са задължителни и се прилагат от всички практикуващи тази специалност. Така всички ревматологично болни получават правилна диагноза и се лекуват еднакво в целия цивилизован свят.

Ревматологията изучава и лекува:

  • Възпалителни ставни заболявания – ревматоиден артрит, псориатичен артрит, болест на Бехтерев, реактивни артрити, артрити след бактериални, вирусни, гъбични или паразитни инфекции.
  • Кристални артропатии – различни видове подагра и псевдоподагра.
  • Дегенеративни ставни заболявания – наследствена множествена артроза, коксартроза, гонартроза, спондилартроза и други артрози.
  • Заболявания на костта – от редките генетични заболявания като остеогенезис имперфекта до честата остеопороза.
  • Мекотъканни околоставни заболявания – много чести възпалителни заболявания на околоставия апарат-периартрити на раменната става, епикондилити, перитрохантерити и други.
  • Системни заболяваня на съединителната тъкан – редки, но изключително тежки заболявания, известни като колагенози. При тях е налице автоагресия на имунната система срещу собствените им тъкани и органи, поради което има множествени поражения на различните системи на тези болни – кожа, лигавици, очи, уши, мозък, нерви, всички вътрешни органи, лимфни възли и други. Тук влизат заболявания като лупус еритематодес, дерматомиозит, системна склеродермия и т.н. васкулити – болести на съдовата стена.

При лечение в болницата по клинични пътеки, както и при частен прием, пациентите получават точна диагноза и лечение, съобразено с всички световни критерии за качество и ефективност на диагностично-лечебния процес. Извършват се пълният обем лабораторни, инструментални и образни изследвания, необходими по съответната КП, както и локални манипулации-диагностични и лечебни пункции с инжектирания на стави и околоставни структури.

Ако вашето ставно, костно или мекотъканно заболяване е предизвикано от предхождаща травма , то вие сте за консултация с ортопед, но ако заболяването ви не е травматично обусловено – трябва да се консултирате с ревматолог.

МЕДИЦИНСКИ ЕКИП

д-р ЕМИЛ ДИМИТРОВ
д-р ЕМИЛ ДИМИТРОВЗавеждащ отделението - Ревматолог
ВМИ Плевен (1985), специалист вътрешни болести (1993) и специалист – ревматолог (1997)
• Член на Дружеството по ревматология
• Член на Дружеството по остеоартроза и остеопороза в България,
• Член на Европейската лига за борба с ревматизма /EULAR/
• Член на Европейското дружество по остеоартроза и остеопороза.
Основни интереси в областта на лечението на остеоартроза, подагра, остеопороза, лечение на ревматоиден артрит с биологични средства и лупус еритематодес.
д-р КРАСИМИРА СТАНИМИРОВА
д-р КРАСИМИРА СТАНИМИРОВАРевматолог
МА-София (1994), специалист вътрешни болести(2001) и специалист – ревматолог (2007)
Удостоверения и лицензии
1. Сертификат по УЗД коремни органи(2003)
2. Сертификат по Ставна УСГ (2007)
3. Сертификат за лечение на остеопороза (2011)
4. Сертификати па GCP в т.ч. QINTALES, PFIZER и др.
5. Курс на EULAR по ставна ехография(2016).
Участие в множество клинични проучвания като главен изследовател и подизследовател от 2006год. насам
Основни интереси в областта на лечението на рядко срещани заболявания в Ревматологията и социално значими проблеми на остеоартрозата
д-р АНЕЛИЯ РАДИКОВА
д-р АНЕЛИЯ РАДИКОВАРевматолог
Тракийски университет- Мед.Факултет /ТУ-МФ/ Стара Загора 1996 г.
Специалност Вътрешни болести -2006г.,
Здравен мениджмънт- 2010г,
Специалност Ревматолог 2016 г.
Член на дружеството по Ревматология
Член на дружеството по Остеоартроза и Остеопороза
Член на Европейската лига за борба с ревматизма/ EULAR/
Сертификат по Ставна УСГ
Курс на EULAR по ставна ехография- 2017 г., 2018 г.
GCP /добра клинична практика/ сертификат и участие в клинични проучвания

Специални ннтереси: в областа на възпалителни ставни заболявания, спондилоартропатии, остеопороза

Направи запитване за свободни часове за преглед!

От тук може да направите запитване за свободни часове за преглед 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата без да чакате да направите обаждане в работно време.